Wij hebben plek, laat vluchtelingen niet in de kou staan. Haal ze op!

GroenLinks raads- en statenleden uit Friesland roepen de staatssecretaris en kabinet op om vluchtelingen op te halen uit de mensonwaardige tentenkampen in Griekenland en Turkije: “Hoe kan het zijn dat we mensen laten creperen in de sneeuw en de kou en vasthouden aan regels en procedures? De menselijkheid sneeuwt letterlijk en figuurlijk onder. Haal ze op. Het kan gewoon! Wij hebben plek!

In Griekenland en Turkije leven vluchtelingen in tentenkampen, terwijl (in ieder geval) in Friesland de opvanglocaties voor vluchtelingen niet vol zijn”, zo stellen de volksvertegenwoordigers van GroenLinks. In Friesland is er bereidheid en draagvlak voor opvang, dat is gebleken tijdens de periode vorig jaar van crisis- en noodopvang.

Het COA is voorbereid op instroom van vluchtelingen en een deel van de opvang staat nu leeg. Er zitten vluchtelingen muurvast in de zogenaamde ‘Turkijedeal’. Deze mensen (waaronder veel kinderen) laten we nu wachten in barre omstandigheden in tentenkampen.

We roepen de ministerraad op om vluchtelingen die vast zitten in de ijskoude procedure van de Turkijedeal op te halen uit de tentenkampen. Niet afwachten, maar nu!”

Retze van der Honing (Statenfractie GrienLinks Fryslân)
Brigitta Scheepsma (GL Tytjerksteradiel)
Jan Atze Nicolai (PALGroenLinks Leeuwarden)
Elizabeth Hietkamp (PALGroenLinks Leeuwarden)
Matthijs Sikkes-van den Berge (GL De Fryske Marren)
Wim Kroon (GL Harlingen)
Gerda Koopmans (GL Ooststellingwerf)
Dirk van der Wal (Tytjerksteradiel)
Sipke van Belle (GL Ooststellingwerf)
Johan Harms (GL Menaldumadeel)
Gertrud van Leeuwen (GL Weststellingwerf)
Marlene Postma (Weststellingwerf)
Evert Stellingwerf ( PALGroenLinks Leeuwarden)
Gerrie Rozema (GL Heerenveen)
Angeline Kerver (GL SúdWest Fryslân)
Peter Kranendonk (GL SúdWest Fryslân)
Botte Ouderkerken (GL Franekeradeel)
Piet de Ruiter (GL Drachten/Smallingerland)
Rebecca Slijver (GL Dongeradeel)

4 antwoorden op “Wij hebben plek, laat vluchtelingen niet in de kou staan. Haal ze op!”

 1. Heel erg fijn zo n geluid te horen! Dat geeft mij moed en hoop.
  “Lost children in Europe?”is niet door mij opgericht.
  Ik zou graag met jullie in overleg gaan over wat wij kunnen DOEN.

  Warme groet Stephanie

 2. Step je voor dat je zelf in zo’n situatie ter echt komt dan wil je ook graag dat je opgenomen wordt.
  Ik wil maar zeggen laat die mensen niet in de kou zitten maar help ze!!!

 3. Eritrese asieljongeren krijgen 24 uur per dag begeleiding, zijn ontevreden, stichten brand
  ‘Als ze hun zin niet krijgen, worden ze opstandig’
  15-01-2017, 9:09 Tags: asielzoekers, brandstichting
  In een asielopvang voor minderjarigen in Nijverdal hebben vijf Eritreërs in de leeftijd van 15 tot 17 jaar geprobeerd brand te stichten, schrijft Tubantia. Dit deden zij uit onvrede met de behandeling in de opvang. Ze probeerden een dekbed in brand te steken, hetgeen mislukte waarna ze werden opgepakt en overgebracht naar een politiebureau in Borne. Daar worden zij verhoord.
  Tubantia citeert Andries de Vries, directeur uitvoering van de begeleidende organisatie Futureforce, over de situatie van de jongeren:
  “Die jongens zijn hier met het verwachtingspatroon dat alles voor ze geregeld wordt. Ze verwachten dat er werk voor ze is en dat ze dit zomaar kunnen krijgen zonder opleiding. Hun beeld wijkt sterk af van de realiteit, hun verwachtingspatroon is verkeerd.” […] Volgens De Vries proberen ze hun ‘zin door te drijven’. “En als ze hun zin niet krijgen, worden ze opstandig.”
  De jongeren wonen met 17 personen op de locatie, 11 meisjes en 6 jongens. Er werkt 15 man fulltime op de opvang, volgens De Vries delen de andere medewerkers de onvrede over de houding van de jonge asielzoekers.

Reacties zijn gesloten.