Dubbele petten van Statenleden?

In de Friese Staten is integer handelen en het voorkómen van zelfs maar de schijn van belangenverstrengeling regelmatig onderwerp van gesprek. Toch stond er op 21 december 2021 een artikel online van BNR over dubbele petten van Statenleden, waaronder Jochem Knol (Statenlid van GrienLinks Fryslân en werkzaam bij Sweco Nederland). “Jochem heeft duidelijke afspraken met zijn werkgever dat hij geen projecten doet die met de provincie Fryslân te maken hebben. We hebben hier ook in de fractie heldere afspraken over en dat werkt goed. Ik kan me bepaalde (lobby) functies voorstellen, waar het lastiger zal zijn om de belangen te scheiden dan bij wat hij doet.” zegt Charda Kuipers, fractievoorzitter.

Lees hier het bewuste artikel op de BNR website

De GrienLinks-fractie vindt het een goede zaak dat de journalisten dit probleem onder de loep nemen. Het komt inderdaad voor dat er lobbyisten, of mensen die vanuit hun bedrijf belangen hebben, in de politiek plaats nemen. De democratie is er bij gebaat als daar goed onderzoek naar gedaan wordt.
Charda Kuipers (fractievoorzitter): “We verwachten wel dat zo’n onderzoek dan met zorg wordt gedaan en dat er geen mensen (onterecht) beschadigd worden. En als je de redenatie van de genoemde hoogleraren volgt, kan er bijna niemand meer met een betaalde baan in de politiek actief zijn. Zaak is wel dat er geen (financieel of ander) belang bij zit en transparantie in je doen en laten leidraad is.”

Bekijk hier het integriteitsbeleid van GroenLinks