GrienLinks over het OV

Persberichten uitgegeven door GrienLinks

Leeuwarden pilot gratis Openbaar Vervoer

De statenfractie van GrienLinks is blij met de plannen van staatssecretaris Huizinga om op zo veel mogelijk fileknelpunten gratis OV aan te bieden voor woon-werkverkeer. Irona Groeneveld, fractievoorzitter: “Fryslân moet onmiddellijk Leeuwarden aanmelden als pilot. Er is winst te behalen, zowel op het gebied van filebestrijding als het voorkomen van files.”

Leeuwarden kampt al langer met bereikbaarheidsproblemen. Gratis woon-werkverkeer met het OV voorkomt dat werknemers de auto pakken. “Dat betekent dat je investeert in Openbaar Vervoer in plaats van in asfalt.”

De proeven moeten volgens GrienLinks niet alleen in dicht bevolkte gebieden plaatsvinden, want daar rijdt het Openbaar Vervoer al regelmatig. Het is daar dan ook makkelijker om met het OV op je werk te komen. In Fryslân ligt dat lastiger. “Nog een reden om hier een pilot te doen.”aldus Groeneveld.

Meer nadruk op kwaliteit van openbaar vervoer

De aanbestedingen voor het openbaar vervoer leveren de reizigers onvoldoende kwaliteitsverbetering op, hoewel ze er vaak wél meer voor moeten betalen, met name in de kleinere dorpen. Irona Groeneveld van GrienLinks: ‘‘De aanbestedingen lijken de mensen tot nu toe eerder uit de bus en in de auto te jagen dan andersom. Het wordt tijd om kwaliteit boven prijs te stellen bij aanbestedingen. So wie so stellen we vragen bij de privatisering van diensten. Wij willen een geheel andere aanpak, op basis van een visie op écht klimaatvriendelijk vervoer. Maar als dit zo doorgaat, kiezen Friezen nóg meer voor de auto en zal er worden geroepen om nóg meer asfalt’’.

De GrienLinks-fractie stelt ook vragen over de voorwaarden van de aanbestedingen in het Openbaar vervoer. Deze voorwaarden moeten nog beter worden geformuleerd, om te voorkomen dat reizigers – zoals nu – erg veel last hebben van de ‘kinderziektes’ in de systemen van de vervoersaanbieder.

Het openbaar vervoer moet met de auto kunnen concurreren!
qua tijd, prijs, snelheid, milieu en comfort

vrijebaan.jpg

vrijebaan.jpg

Het openbaar vervoer moet met de auto kunnen concurreren!
qua tijd, prijs, snelheid, milieu en comfort

ov-versus-auto.doc