Bodemdaling waddenzee

Onderstaand oud persbericht is weer actueel door de behandeling dinsdag j.l. door de Raad van State

* NAM houdt waarschuwend rapport over bodemdaling Waddenzee achter
* GrienLinks: de politiek heeft zich zand in de ogen laten strooien

Maandagavond in de uitzending van NOVA bleek dat de NAM over een rapport beschikt waarin staat dat de modellen over bodemdaling bij de gaswinning onder de Waddenzee toch niet zo betrouwbaar blijken. En dat het principe van “hand-aan-de-kraan” niet kan waarborgen dat de bodemdaling direct stopt. Ir.A. Houtenbos heeft dit rapport al eerder aan de NAM aangeboden, maar de NAM heeft ervoor gekozen dit niet in de openbaarheid te brengen.

Politiek Den Haag, maar óók de politiek in Fryslân, heeft zich zand in de ogen laten strooien. Men geloofde de wetenschappers die op basis van modellen lieten zien dat het veilig was om gas te winnen onder de Waddenzee. Wetenschappers en politici die beweerden dat een zo gevoelig eco-systeem als de Waddenzee onberekenbaar is, werden afgedaan als emotioneel en naïef.

Theo van de Bles van de GrienLinksstatenfractie: “Zelfs al in het beruchte rapport Meijer (waardoor de mening in de Tweede Kamer omsloeg naar vóór gaswinning) wordt aangegeven dat we geen zicht hebben op de efffecten van menselijk ingrijpen in de gehele Waddenzee. Alleen voor hele kleine deelgebiedjes kan het in kaart gebracht worden. En dat is wat er via die modellen wordt gedaan door de NAM. Punt is dat de Waddenzee een erg belangrijk natuurgebied is en we (ook door Europese regels) het “voorzorgprincipe” moeten hanteren. Dus: bij twijfel niet inhalen! Voor ons is het duidelijk: de gaswinning moet stoppen. De zeespiegel stijgt, de Waddenzee schreeuwt om bescherming, onze dijken dalen, ons bodemwater verzilt. Politici: haal het zand uit je ogen!”

Link naar waterforum on line