GroenLinks maakt Noord-Nederland groener

imm013_14.jpg

GRIENLINKS/GROENLINKS IN NOORD-NEDERLAND

PERSBERICHT / UITNODIGING

LEEUWARDEN, 16 november 2007 – De samenwerkende statenfracties van GrienLinks en GroenLinks in Noord-Nederland introduceren samen met Twike Tours uit het Limburgse Wellerlooi komende woensdag 21 november een bijzonder soort auto: de Twike.

Die dag vindt in Post-Plaza in Leeuwarden aan de Tweebaksmarkt een bijeenkomst plaats van de gezamenlijke noordelijke Provinciale Staten. over duurzame politiek in Noord-Nederland. Doel is een klimaatbestendige regio. De GroenLinksers vinden het terudringen van de CO2-uitstoot van groot belang. Bovendien stellen de groene fracties dat er niet alleen moet worden gepraat over duurzame politiek, maar dat er ook naar moet worden gehandeld.

Daarom zullen de fractievoorzitters van GroenLinks in de noordelijke staten (Irona Groeneveld uit Burgum, Jan Langenkamp uit Dwingeloo en Wiebe van der Ploeg uit Groningen) om kwart voor negen een nieuw soort auto tonen, die geen uitlaatgassen produceert. Zij zullen om beurten een kort ritje maken, als passagier. Ook voor de pers bestaat de mogelijkheid een ritje te maken (als passagier).

Niet dat GrienLinks dit electrisch aangedreven driewielerwagentje als zaligmakend beschouwt – de fiets is altijd nog schoner voor het milieu – maar het is wellicht een aanzet tot schoner vervoer, voor die mensen die menen (nog) niet zonder auto te kunnen.

Persbericht van de fabrikant

2 antwoorden op “GroenLinks maakt Noord-Nederland groener”

 1. Dag Sipke,

  De goedkoopste Twike – nieuw – kost 18.000 euro. Dat is duur in aanschaf, mijn vouwfietsje van 135 euro is inderdaad een stuk goedkoper én sneller in de Leeuwarder binnenstad. Maar als je dagelijks niet meer dan 200 km reist – en dat geldt voor veruit de meeste Friezen en Nederlanders – dan is zo’n Twike toch zo gek nog niet. Je betaalt er namelijk geen wegenbelasting voor. En hij kost ongeveer één euro per 100 km. aan electriciteit. De actieradius van een volle accu van een Twike is ongeveer 200 km.
  De stroomprijs gaat natuurlijk wel omhoog, de komende tijd, want het opwekken van stroom gebeurt voornamelijk m.b.v. aardgas en de prijs van aardgas is gekoppeld aan die van olie; olie en aardgas worden steeds schaarser, dus duurder, maar toch…. eenmaal gekocht, is zo’n Twike in verhouding tot de meeste, vooral op benzine- en diesel rijdende auto’s, erg goedkoop. Als je dan ook nog extra parkeerfaciliteiten krijgt van bijvoorbeeld een gemeente als Leeuwarden (dus gratis parkeren, omdat je volgens mij nog schoner rijdt dan een auto op aardgas), dan is die Twike zo’n raad idee nog niet. Vandaar dat het mijn voorstel was, de Twike een keer in Friesland te tonen. Zonder te beweren dat er geen schonere en goedkopere vervoermiddelen zijn. Mjin vouwfiets bijvoorbeeld.

  Gerrit van der Meer,
  medewerker GrienLinks

 2. het mielieu is weer alleen voor de rijken??
  Twike met accupakket totaal € 25.000 meen ik te zien.
  daar kun je toch nog heel wat jaren van in een Daihatsu cuore rijden.

Reacties zijn gesloten.