Enkel spoort niet

GroenLinks en FNV in actie voor spoorverdubbeling Almere – Amsterdam

Onder het motto ‘Enkel spoort niet’ starten GroenLinks en FNV-Bondgenoten Spoor vandaag een actie voor verdubbeling van de Flevolijn bij Almere. Het kabinet wil hier voorlopig vanaf zien. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt dit onbegrijpelijk: “Nu al zitten veel treinen overvol. En loopt het vast op het tracé. Dat wordt nog erger als de Hanzelijn eind 2012 wordt opgeleverd. Laat staan als Almere verder groeit.”

Met dubbel spoor bij Almere krik je de capaciteit flink op. Dat is echt nodig volgens GroenLinks, want nu wordt het spoor tussen Almere, Amsterdam en Schiphol zo volgepropt dat de boel bij het minste of geringste probleem al vastloopt. Met alle vertragingen van dien. Dubbel spoor zou te duur zijn. Maar het kabinet trok wel ruim vier miljard euro uit om de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere te verbreden, op sommige plekken zelfs 14 banen breed. Van GroenLinks mag dat wel een onsje minder zodat er ook geld voor het spoor overblijft. “Automobilisten mogen met 130 kilometer over superbrede snelwegen gaan scheuren, terwijl treinreizigers opgepropt in een vertraagde trein moeten staan. Dat kan echt niet, de balans moet hersteld”, zegt Van Gent.

Een goede bereikbaarheid van de Randstad met het openbaar vervoer staat op het spel. Ook mensen uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel zijn gebaat bij dubbel spoor. Anders staan ze straks met de mooie nieuwe Hanzelijn vanaf Zwolle in de treinenfile voor Almere.
Via de website van GroenLinks en FNV-Bondgenoten Spoor (http://www.fnvspoor.nl) kunnen reizigers vanaf vandaag hun steun geven aan de actie. Later dit najaar zal ook actie gevoerd worden op stations langs het traject.