GrienLinks bezorgd na brand bij REC in Harlingen

PERSBERICHT, 8 maart 2011

GrienLinks bezorgd na brand bij REC in Harlingen:

´Veiligheid bij afvaloven is essentieel”

LEEUWARDEN – De veiligheid bij de afvaloven REC in Harlingen is in het geding, zegt GrienLinks-fractievoorzitter Irona Groeneveld van Provinciale Staten, naar aanleiding van de brand in de oven maandagavond. Zij wil van gedeputeerde Adema weten, of de REC nog veilig kan proefdraaien, als de veiligheidsprocedures kennelijk nog niet zijn goedgekeurd.

Groeneveld heeft dinsdag 7 maart schriftelijke vragen gesteld aan
milieu-gedeputeerde Piet Adema (CU): over de oorzaak van de brand, over het uitstel van het in gebruik nemen van de afvaloven en de ventuele gevolgen hiervan. TNO moet de veiligheidsprocedures eerst in ogenschouw nemen, zo heeft Omrin maandag via het Friesch Dagblad bekend gemaakt.

Groeneveld vraagt zich af, wat deze vertraging voor gevolgen heeft, met name nu er al brand is geweest nog voordat de oven in productie is genomen. Er ligt al veel langer afval in de oven dan het toegestane maximum van vier dagen, erkent Omrin.
Stichting Afvaloven Nee heeft maandagavond gewezen op het risico van broei. Nog diezelfde avond brak brand uit, volgens Omrin als gevolg van vonken in de ‘shredder’, die grof huishoudelijk afval vermaalt.

Irona Groeneveld: “Omrin staat nu niet bepaald bekend als een bedrijf dat zijn zaakjes op orde heeft. Ook nu weer blijkt dat er nog geen goedkeuring van GS is voor de veiligheidsplannen. En toch ligt er al afval op het terrein. En dat ook nog eens langer dan toegestaan is in de milieuvergunning. Die trouwens ook nog steeds bij de Raad van State ligt. Als ik Omrin was, zou ik zorgen de boel beter voor elkaar te hebben. En GrienLinks vindt ook dat GS meer en strenger moet toezien op de manier waarop Omrin opereert.”