Belastingkorting is geen subsidie?

Tweede Kamer betoog van Groenlinks woordvoerder Liesbeth van Tongeren:
“Verminder de subsidies aan grootverbruikers van energie”

Bernard Wientjes van VNO-NCW:
‘Nederland kent geen subsidie voor fossiele energie’
– Dat de Nederlandse industrie gebruik maakt van subsidie op fossiele energie, zoals GroenLinks beweert, is volstrekte onzin. Dat stelt VNO-NCW in een reactie op berichtgeving van Liesbeth van Tongeren. Nederland kent geen subsidieregeling voor fossiele energie. Ook zijn de belastingtarieven niet lager dan die voor duurzame energie in Nederland, aldus de ondernemingsorganisatie.

Van Tongeren antwoordt:
Bernard, laten we elkaar niet voor de gek houden. Natuurlijk begrijp ik dat u de belangen van uw achterban moet verdedigen. U wordt daar zelfs voor betaald. Natuurlijk begrijp ik dat uw achterban gesteld is op die 5,8 miljard euro belastinggeld per jaar, die via allerlei regelingen naar de grootverbruikers en producenten van fossiele energie vloeit. Die cijfers heb ik niet verzonnen, het waren CE Delft en Ecofys die het in opdracht van Eneco en de Triodos Bank berekenden. De OESO en de IEA deden soortgelijke onderzoeken.
“Nederland kent geen subsidie voor fossiele energie” en “fossiele energie heeft in Nederland geen voordeel ten opzichte van duurzame energie” zei u toen.
Ik vind dit eerlijk gezegd wel een beetje kort door de bocht van u, want dat er geen subsidie naar bedrijven gaat, klopt alleen als je het woord subsidie heel erg letterlijk neemt. Maar of de schatkist een sector nu miljarden euro’s belastingkorting geeft of dat men subsidie krijgt uit de schatkist; iemand anders moet het bijpassen. Een gemiddeld gezin betaalt namelijk 700 euro per jaar aan deze bedrijfssubsidies bovenop hun eigen energierekening.
Denkt u soms dat de belastingbetaler 700 euro als een semantische kwestie ziet?