Aanvullend openbaar vervoer, maar dan goed

busJohanna Welfing (het commissielid van GrienLinks) deed het woord in de commissie LLW op 28 mei. Ze zei het volgende over het voorstel van GS over het aanvullende openbare vervoer op het platteland: “De vraag is of het voorgenomen beleid ook een verbetering is voor de reizigers uit het landelijke gebied. Daar zijn wij (nog) niet van overtuigd. Het lijkt zelfs complexer te worden dan hoe de situatie nu is. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat de reizigers van de regen in de drup komen.” Ze bekritiseerde de oplossingsrichtingen van GS en stelde twee alternatieve vervoersoplossingen voor: de OV-chiptaxi en sociaal vervoer in combinatie met Wmo-vervoer. Tijdens de Staten op 18 juni 2014 zal duidelijk worden wat de andere partijen van het voorstel van GS en de alternatieven van GrienLinks vinden.

Bovendien daagde Johanna de rest van de commissieleden uit, de auto twee weken te laten staan en met het openbaar vervoer te reizen, om te ervaren hoe dat gaat. Daar leken de aanwezige statenleden ietwat van te schrikken. CDA-er Teus Dorrepaal ging er op in: “Mijn auto was stuk en ik wou met het openbaar vervoer reizen, maar kennissen en buren boden meteen aan, dat ik met hen mee kon reizen!” VVD-er Anton van der Aar erkende dat als hij twee weken zonder auto zou moeten reizen, dit “een enorme uitdaging” voor hem zou worden.