Zonnepanelen op 50.000 huurhuizen

zonnepaneelRetze van der Honing diende tijdens de Statenvergadering op 18 februari 2015 – voor de derde keer in twee jaar – een motie in om met woningcorporaties in overleg te gaan om op 50.000 huurhuizen zonnepanelen op het dak te leggen. In februari 2013 en oktober 2013 werden de twee vorige moties ingediend.

“Dat er maar niks gebeurt, daar ben ik chagrijnig over”, zei Retze.

Gedeputeerde Hans Konst stelde dat er eind 2013 een studiedag over het onderwerp is gehouden, samen met de Friese woningcorporaties. “Oft dy allegearre fertsjintwurdige wiene, wit ik net”, aldus Konst.
Volgens hem doen de woningstichtingen meer aan het isoleren van woningen, dan aan het plaatsen van zonnepanelen. Het isoleren levert relatief meer energiebesparing op tegen lagere kosten dan het plaatsen van zonnepanelen, aldus Konst. Bovendien zijn er financieel-juridische belemmeringen bij het plaatsen van zonnepanelen op huurhuizen, aldus Konst.
Retze van der Honing vindt dat die belemmeringen wel opgelost kunnen worden. Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) biedt met behulp van zachte leningen voldoende middelen (letterlijk en figuurlijk), om het plaatsen van zonnepanelen te bevorderen, vindt Retze.
Hans Konst beloofde opnieuw met de woningcoöperaties in overleg te gaan. En hij stuurt “foar it simmerreses” een notitie met de stand van zaken.