Onzinnige moties – column door Elsa van der Hoek

“U dient altijd van die onzinnige moties in, die houden me van mijn werk”, was de opmerking van een Statenlid tijdens een debat met Jochem, “Niet u, maar uw hele fractie, dat mag ik toch zeggen?”
Het klopt, we dienen regelmatig moties in, maar we zijn dan ook een actieve kritische fractie. We zijn geen onderdeel van de coalitie en door moties proberen we dan toch onze stempel te drukken, invloed te hebben en soms, hoe klein dan ook, de verandering te brengen. “Dat is ons democratisch recht en u zou deze democratische rechtsorde ook gewoon moeten respecteren, net als ik”, aldus Jochem.

Het mooie van alles is, dat onze moties ook regelmatig worden aangenomen. Ook op de beide Statenvergaderingen in juni. Eén zelfs unaniem!!! Zo’n opmerking over onzinnige tijdrovende moties, zouden we dan ook gewoon over onze schouder moeten werpen, niet serieus moeten nemen en ons zeker niet moeten aantrekken. Maar dat lukt niet altijd zo goed. Het steekt, het irriteert, we kijken elkaar verbaasd aan en vragen ons af of we nu echt teveel moties indienen? Allemaal door één opmerking.

Toen Jochem en ik de volgende ochtend onderweg naar het werk elkaar even telefonisch spraken, waren we beide nog ontdaan. Niet door de opmerking op zich, maar eigenlijk dat dit gewoon gebeurt, dat ook iemand dit mag zeggen, zonder hier op te worden aangesproken. Is dit de manier waarop wij met elkaar om willen gaan, is dit de nieuwe norm?
Voor ons niet! We vinden dat hoe onzinnig, schandalig of belachelijk we de uitspraken, meningen en moties ook vinden, we altijd respect tonen.

We hadden op deze zelfde dag een motie over discriminatie, beledigingen en onveiligheid van LHBTIQ+ in de sport. Onze motie werd breed gedragen, leverde een flinke discussie op en werd uiteindelijk met een flinke meerderheid aangenomen. Een hele overwinning, vooral omdat de lange weg naar de Regenboogprovincie een hele moeizame was. We hebben dus zeker wel het verschil kunnen maken!

De boosheid is gezakt en we vroegen ons af: wat vindt u daar nou van, van zo’n opmerking? Wat zou ú doen als u te horen krijgt dat u onzinnige moties indient en andere politici daarmee van het werk houdt?

Wij zijn in ieder geval van plan ook na de zomer weer kritisch, betrokken en met ons hart en verstand het verschil te blijven maken. We blijven ons uitspreken en hard maken voor een groen, leefbaar en sociaal Friesland. Er zullen nog vele moties en amendementen volgen.

Fijne zomer!

Elsa van der Hoek, Statenlid GrienLinks

Op de foto: Charles Montesquieu, filosoof, beschreef de theorie van de ‘trias politica’.

3 antwoorden op “Onzinnige moties – column door Elsa van der Hoek”

  1. Het betekent gewoon dat je blijkbaar gevoelige punten raakt en de opponent niet een goed weerwoord heeft. Kortom je bent goed bezig.

  2. Het simpel weg belachelijk, dat zulks op die manier gezegd wordt. Eigenlijk monddood. Je kunt bepaalde dingen wel vinden maar als je een bepaalde positie bekleedt moet je dat voor je houden. Kennelijk zit hier weer een haantje op zijn troon en niet iemand die ook maar enig benul heeft wat er onder de mensrn leeft.

  3. Jullie hebben het grootste gelijk van de wereld, ga door met moties indienen! Die opmerking van de onzinnigheid zegt meer over de persoon die die opmerking gemaakt heeft of hij/zij snapt niet helemaal hoe de democratie werkt. Kan ook natuurlijk.
    Goede zomervakantie en succes met jullie werk.

Reacties zijn gesloten.