Derde keer vragen over staalslakken Centrale As

“We willen graag precies weten op welk moment het college de ernst besefte van de lekkage naar de bodem uit de staalslakken die gebruikt worden als fundering onder de Centrale As. En op grond van welk onderzoek het college dat besefte”, zegt Elsa van der Hoek. Ze stelt vragen aan het college.

Brief Lievens Milieu al in januari 2020, Staten geïnformeerd in september 2021
In een bericht in het Friesch Dagblad van 30 augustus 2022 staat dat de provincie in januari 2020 al in een brief van Lievens Milieu gewaarschuwd werd voor de milieugevolgen van de lekkage naar de bodem uit de staalslakken. Elsa van der Hoek: “Deze brief willen we ook graag van het college krijgen. Deze wordt niet genoemd in het overzicht dat het college als antwoord op onze eerdere vragen gaf. Pas in september 2021 werden de Staten via een brief van het college op de hoogte gebracht van de lekkage en de vervuiling. Wij vragen ons af wanneer het nu precies bekend was dat er vervuiling van de bodem ontstond door die lekkage.”

Eerdere vragen van GrienLinks over de staalslakken
Al twee maal eerder stelde de fractie van GrienLinks vragen over de staalslakken en de lekkage. De eerste serie vragen meteen na de brief van de provincie in september 2021, de tweede serie vragen na een bericht van RTV NOF in juni 2022 over twee rapporten van de FUMO (milieudienst).