artikel 1 Grondwet aangepast – ook discriminatie vanwege handicap of geaardheid opgenomen

Op 17 januari 2023 is de grondwet aangepast. Een grote uitzondering. In artikel 1 staat dat je niet mag discrimineren vanwege geloof, ras of afkomst. Daar komt sinds deze datum het niet mogen discrimineren op grond van handicap en seksuele gerichtheid bij. Elsa van der Hoek: “Daar zijn wij als GrienLinks heel blij mee.” In het provinciehuis hangt de tekst van artikel 1 op de muur bij de ingang. Elsa vroeg daarom op 25 januari 2023 – mede namens PvdA, SP, PvdD en D66 – aan de gedeputeerde of daar ook de tekst zou worden aangepast. Het antwoord was: “Ja, de letters zijn al besteld!”

Elsa: “De rechten van LHBTI’ers kunnen nu niet meer ongedaan worden gemaakt, zoals het recht op trouwen en kinderen adopteren. Dat vinden we een goede zaak, omdat je in andere landen ziet dat die rechten ook weer teruggedraaid kunnen worden. Maar omdat het nu in de grondwet staat, gaat dat een stuk moeilijker. Discriminatie verdwijnt niet vanzelf uit onze samenleving, ook niet door deze wetswijziging. Maar het versterkt wel de positie van slachtoffers van discriminatie. Het laat zien dat de samenleving hen niet laat vallen.

Ook in de provincie hebben we een lange strijd moeten voeren om de provincie een regenboogprovincie te mogen noemen en de regenboogvlag te kunnen uithangen op ‘coming-out day’. Volgende stap is ondersteuning van organisaties die opkomen voor groepen mensen die last hebben van discriminatie. En dat geldt ook voor mensen met een handicap.”