Belang van handhaving voor een gezonde en veilige provincie

“Voor GrienLinks staat het belang van goed kwalitatief en kwantitatieve handhaving ten behoeve van een gezonde en veilige provincie voorop. Wij vragen GS dit eveneens voor ogen te houden”, pleitte fractievoorzitter Charda Kuipers in het debat over de Ontwerpbegroting 2025 voor de FUMO. Het college stelde voor de bijdrage te verlagen met 564.000 naar 6,46 miljoen in 2025. Dit was voornamelijk ingegeven door minder beschikbare middelen. Dat vond Charda niet doorslaggevend. Ze vroeg het college daarom haast te maken met een verbeterplan en om een informatiebrief aan de Staten.

Bijdrage Charda Kuipers:

Haast maken met verbeterplan
“Voorzitter, nu is niet het moment om inhoudelijke zaken aan te kaarten waarbij het FUMO een rol speelt. De toename aan handhavingsverzoeken, en onderwerpen van weidevogelbeheer tot energiebesparing; we komen er op een ander moment op terug.
Wel zien wij aanleiding om een drietal zaken mee te geven aan GS ten aanzien van de concept FUMO begroting 2025.

Ten eerste het verbeterplan:
Kan het college aansporen om haast te maken met de verdere uitwerking en uitvoering van het verbeterplan? Gezien de potentieel grote effecten op 2025 en mogelijk dit jaar al, is het van belang dat de provincie daar actief bij ondersteunt.
Het baart GrienLinks grote zorgen, er komen grote verantwoordelijkheden op het FUMO af, in een tijd dat deelnemers voor financiële uitdagingen staan. Daarvoor zijn belangrijke keuzes noodzakelijk.”

Hierop reageerde gedeputeerde Matthijs de Vries dat ze zowel bij de FUMO als de provincie bezig zijn met het verbeterplan. Dat moet ingediend worden bij het Rijk. Er is kritiek op gekomen en het is nu bij de laatste AB bestuurlijke klankbordgroep.

Veiligheid voorop
Charda Kuipers: “Wat ons brengt op het tweede punt: in de stukken lezen wij ‘De beschikbare middelen zijn meer leidend dan het vastgestelde VTH-beleid en de maatschappelijke opgave. (…)

Ons VTH-beleid moet richting geven aan de te maken keuzes, waaronder die voortvloeiende uit het verbetertraject. De ontwikkeling van het VTH-beleid duldt dan ook geen verdere vertraging. Voor GrienLinks staat het belang van goed kwalitatief en kwantitatieve handhaving ten behoeve van een gezonde en veilige provincie voorop. Wij vragen GS dit eveneens voor ogen te houden. De verantwoordelijkheid die wij als regionale en lokale overheden dragen richting onze burgers, is té groot om terug te brengen tot een financiële afweging.

Kan het college toezeggen om PS middels een brief nader in te gaan op de ontwikkelingen binnen het FUMO en de inhoudelijke en financiële actuele vraagstukken? En daarbij toe te lichten wat de opstelling van GS is binnen de uitwerking daarvan? Wat zijn bijvoorbeeld voor GS de overwegingen en prioriteiten die daarin meespelen?”

Gedeputeerde Ede Folkerts zegde toe de brief te zullen sturen.

Gevolgen van beëindigen dienstverleningsovereenkomst
“Tenslotte voorzitter, graag nog een vraag over de DVO (dienstverleningovereenkomst) waar ruis ontstaat hoe dit in de toekomst ontwikkelt. Het komt op ons over als een cosmetische bezuiniging. Kan het college toelichten wat de motivatie is om de DVO te beëindigen? Wat zijn daarvan de consequenties? Want komen die kosten via de gemeenschappelijke regeling niet gewoon weer terug, zij het dan verdeeld tussen de verschillende partners? Hoe verloopt het overleg tussen FUMO en Gedeputeerde Staten? Want hier lijkt sprake van een breder patroon dat het college in de communicatie met derden steken laat vallen.”

De gedeputeerde gaf aan dat dit te maken heeft met ICT. Alle overheden moeten in de cloud gaan werken. FUMO werkt nog op een server van de provincie, maar die gaan eruit. FUMO moet dan ook in de cloud. Maar die van de provincie is veel groter dan wat de FUMO nodig heeft. Je zou de cloud dan moeten kopiëren en zou dan heel duur en complex worden. Ze zijn aan het uitzoeken hoe dit in de toekomst moet. Een optie zou kunnen zijn om samen te werken met andere uitvoeringsdiensten van andere provincies.

Uitslag stemming
Het PS-voorstel over FUMO werd aangenomen met 39 stemmen voor. Alleen PVV stemde tegen.

Achtergrondinformatie
In de periode van 2018 tot 2024 is de provinciale bijdrage qua percentage steeds verder omlaag gegaan: van 37% naar 29% in 2024 en 26% in 2025. De bijdragen van de gemeenten gaan naar 14,4 miljoen. In de ene gemeente gaat de bijdrage omhoog en in de andere omlaag. De dalende bijdrage van de provincie heeft invloed op de mate van zeggenschap van de provincie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *