Aandacht voor brede welvaart en omgeving in startnotitie economie

“Het is heel mooi dat brede welvaart en de blue delta samenwerkingsagenda zo nadrukkelijk terugkomen in de startnotitie”, gaf fractievoorzitter Charda Kuipers aan in het debat op 17 juli 2024 over de startnotitie economie. Wel vroeg ze aandacht voor vrijwillige inzet, verenigingen en activiteiten die bijdragen aan brede welvaart en koppelkansen. Ook vroeg ze om bij het verlagen van regeldruk wel rekening te houden met bescherming van inwoners en de omgeving. Moties die ze mee indiende voor brede arbeidsparticipatie en toerisme voor mensen met een smalle beurs, en tégen ondermijning, haalden het.

Startnotitie economie: toewerken naar een circulaire economie
In de Startnotitie Economie 2030 beschrijft het college de uitgangspunten van de Economische Samenwerkingsagenda en de context daarvan. Het college schrijft aan de Staten: Het voorstel van het college is om de startnotities van economie en gastvrijheidseconomie samen te voegen. Met de beleidsbrief wordt beoogd bij te dragen aan een schoon, gezond en gelukkig Fryslân. (…) In de afgelopen Bestuursperiode is gewerkt aan de Economische Samenwerkingsagenda Blue Delta Fryslân. Betrokken partijen doen dit binnen het Innovatiepact Fryslân. (…) Een van de hoofddoelen is toewerken naar een circulaire economie, met als richtinggevende doelen:
– 50% reductie in het gebruik van primaire grondstoffen in 2030
– 100% gebruik circulaire grondstoffen in 2050
– 55% verlaging CO2-uitstoot in 2030

Het college legde in het voorstel een aantal vragen voor aan Provinciale Staten om richting te geven aan de verdere uitwerking tot een beleidsbrief. Onder meer over de ontwikkeling op het gebied van circulair, het steunen van het brede MKB en innovatieve samenwerkingsprojecten. En op welke focusgebieden de Staten willen inzetten.

Input fractievoorzitter Charda Kuipers namens GrienLinks
“Voorzitter, graag geeft GrienLinks op een viertal onderdelen input mee aan het college:

Ten eerste
• Het is heel mooi dat brede welvaart en de blue delta samenwerkingsagenda zo nadrukkelijk terugkomen in de startnotitie. We zijn aangenaam verrast dat dit een belangrijk uitganspunt blijft voor Fryslân in het uiteindelijke beleidsstuk.
In het kader van brede welvaart vragen wij aandacht voor dat deel van de economie dat zich aan het zicht onttrekt van de meer klassieke economische factoren.
Dan denken wij aan de vele initiatieven die in Fryslân actief zijn op het gebied van deel-economie, vrijwillige inzet, verenigingen en activiteiten die bijdragen aan brede welvaart en aanvullend een verrijkende factor zijn voor ons MKB én vice versa. We zien graag dat het beleid hier positief aan bijdraagt.
• Daarnaast vragen we om de verbinding met andere beleidsterreinen te inventariseren en deze mogelijkheden te benutten.

Ten tweede
• Voor indicatoren evenals doelen en ambities, onderschrijven wij het belang om deze helder te omschrijven en onderbouwen. We verwachten dat GS de volle aandacht heeft om bruikbare indicatoren vorm te geven die zo efficiënt mogelijk gevolgd kunnen worden.

Als derde
• GrienLinks heeft een kanttekening bij de roep tot versimpelen en laagdrempeliger maken van subsidies en het verlagen van regeldruk. We vragen deze terechte wens niet ten koste te laten gaan van de bredere belangenafweging binnen de context van overige opgaven en bescherming van inwoners en omgeving in het bijzonder.
• Wij zijn benieuwd hoe GS de afwegingen zal maken binnen strakkere middelen vanuit de provincie. De Startnotitie geeft ons een ambitieuze en positieve indruk, we zien graag de uitwerking tegemoet.

Tenslotte
• In het uiteindelijke beleid zien we graag de bredere visie van GS op de toekomst van de Fryske economie en de rol van de provinciale overheid daarin. Dan gaat het ook over de uitdagingen waar we (mogelijk) voor komen te staan: impact van bedrijvigheid op welzijn en bescherming van omwonenden en milieu/klimaat. Hoe om te gaan met risicofactoren zoals pandemie, dreiging van oorlog en veiligheid et cetera, maar ook effecten van mondiale ontwikkelingen zoals AI.
Bij AI zien wij graag dat de provincie nadenkt over eigen richtlijnen en gebruik.”

Mee ingediende voorstellen
GrienLinks diende de volgende voorstellen mee in:
De motie “De ekonomy is fan en foar iederien” van PvdA, voor een toegankelijk toerismebeleid voor mensen met een smallere beurs.

De motie “Zachte waarden harde succesfactoren” van het CDA, mee ingediend door GrienLinks, PvdA, SP en ChristenUnie, om op te nemen hoe samenwerking met de arbeidsregio invulling kan geven aan brede arbeidsparticipatie, gericht op het deelnemen van doelgroepen met een afstand tot regulier werk.

De motie “Ondermijning in de economie” van ChristenUnie, mee ingediend door GrienLinks, SP en PvdA, om bij het opstellen van de beleidsbrief economie 2030 expliciet aandacht te besteden aan de aanpak van ondermijning binnen het economisch domein.

De motie “meetbaar maken meest circulaire regio” van D66, GrienLinks en PvdA, om in de beleidsbrief economie concrete handvatten op te nemen om de voortgang ten aanzien van het circulair worden van de Friese economie te meten.

Uitslag stemming
-De motie “De ekonomy is fan en foar iederien” haalde het met 30 stemmen voor (PvdA, GrienLinks, SP, PvdD, BBB, CDA, FNP) en 10 stemmen tegen (JA21, PBF, ChristenUnie, PVV, D66, Steatelid Van Dijk, VVD).
-De motie “Zachte waarden harde succesfactoren” haalde het met 37 stemmen voor en 3 stemmen tegen (PVV en Steatelid Van Dijk).
-De motie “Ondermijning in de economie” haalde het met 39 stemmen voor en 1 stem tegen (Steatelid Van Dijk).
-De motie “meetbaar maken meest circulaire regio” haalde het, met 23 stemmen voor (D66, GrienLinks, Pvda, PvdD, SP, FNP, CDA, JA21, ChristenUnie, VVD) en 17 tegen (PVV, Steatelid Van Dijk, PBF, BBB)

GrienLinks stemde voor de startnotitie. Deze haalde het. Alleen PVV stemde tegen.