Fryslân gentechvrij blijft mogelijk

aardappel.png De GrienLinks fractie is blij met de uitspraak van de Raad van State deze week dat BASF – voorlopig – geen genetisch gemanipuleerde aardappelen mag poten in de grond van Fryslân. BASF wilde twee proefvelden aanleggen (in Dongeradeel en Ferwerderadeel) voor aardappelen. Greenpeace en een aantal boeren in die gemeenten hebben bezwaar aangetekend. De Raad van State heeft de vergunning geschorst, omdat niet bekend is waar de velden precies komen te liggen.

Irona Groeneveld: ” De aardappelen kunnen door deze uitspraak nu niet gepoot worden. Wel moeten we opletten dat BASF niet alsnog deze week de aardappelen de grond in doet! De uitspraak van de Raad van State geeft PS de gelegenheid om bij de bespreking van de landbouwnotitie, in juni, een uitspraak te doen over genetische gemodificeerde teelt. In een landbouwprovincie als Fryslân zou er toch op zijn minst een discussie over moeten ontstaan of we dit met ons allen willen? En het zal niemand verbazen dat wij pleiten voor een uitspraak van de provincie voor een gentechvrije provincie. GrienLinks zal daar een motie voor indienen. Ook zullen we GS vragen om een discussie over de voor- en nadelen van genetisch gemodificeerde teelt op te starten. ”