Staten Fryslân nodigen Albayrak uit om te komen praten over noodopvang asielzoekers

illegaal.jpg De provinciale staten van Fryslân hebben woensdag 24 juni 2009 (in meerderheid) 40.000 euro aan de VFG (Vereniging Friese Gemeenten) gegeven voor de noodopvang van (ex)asielzoekers. De Staten sturen daarnaast ook een brief mét uitnodiging aan staatssecretaris Albayrak, om in Fryslân te komen praten over de ‘Friese aanpak’.

Albayrak wil dat de gemeenten stoppen met het financieren van de noodopvang in hun gemeenten. De VFG (opgenomen in de VNG, Vereniging Nederlandse Gemeenten) wil dat ook, maar de VNG is met de staatssecretaris in overleg over het nakomen van de toezeggingen van het Rijk op het gebied van noodopvang. De gemeenten willen dat er ook opvang komt voor (ex)asielzoekers die hier rechtmatig zijn, maar tot nog toe géén recht hebben op opvang. Ook moet er een oplossing komen voor mensen die wél terugwillen naar hun land, maar dat niet kunnen. Bijvoorbeeld omdat hun land dat niet wil, of omdat ze geen papieren hebben.

De staten ondersteunen de gemeenten hierin door het geven van geld voor de noodopvang en door het uitnodigen van de staatssecretaris voor een gesprek.
Irona Groeneveld van GrienLinks Fryslân, initiatiefnemer van dit voorstel: “In dit gesprek zal de succesvolle – voor zover je van succesvol kunt spreken in dit dossier dat zoveel pijnlijke ervaringen van mensen in zich heeft – aanpak in Fryslân aan de staatssecretaris worden uitgelegd. Juist door het ondersteunen van mensen die op straat staan, hebben de gemeenten zicht gekregen op de problematiek. Daardoor kon in Fryslân het grootste deel van de mensen vrij snel worden geholpen toen het generaal pardon werd aangenomen. Menselijke benaderingen blijken altijd tóch het effectiefst! En daar gaan we nu met staatssecretaris Albayrak over praten.”
Brief aan de staatssecretaris

Eén antwoord op “Staten Fryslân nodigen Albayrak uit om te komen praten over noodopvang asielzoekers”

 1. dag Irona & Sanne,
  wat een opluchting dat dit punt nu eindelijk voldoende gehoor heeft gekregen in de Staten.
  De brief aan de staatssecretaris klinkt als een klok.
  Dank voor jullie niet aflatende aandacht voor (deze) mensen en daarmee ook voor het voorkomen van een nog groter gevoel van schaamte voor de handelwijze waartoe we door deze wetgeving gedwongen (dreigen te) worden.
  Mei groetnis
  Ineke Verdoner

Reacties zijn gesloten.