GroenLinks pleit voor uitbreiding statiegeld

De regering moet het statiegeld op PET-flessen niet afschaffen, maar uitbreiden. Dat bepleit Liesbeth van Tongeren vandaag in het debat met staatssecretaris Atsma over afval en verpakkingen.

Helaas valt Atsma weer eens door de mand. Hij zegt te willen werken aan het recyclen van afval en verpakkingen, maar ondertussen schaft hij het statiegeld op plastic flessen af. Dat terwijl statiegeld juist heel effectief is. Je denkt wel twee keer na om een lege fles weg te gooien als je er in de supermarkt geld voor terugkrijgt. Er is veel steun in de samenleving voor statiegeld. Een ruime meerderheid van de consumenten en ook supermarktketen Aldi is er voorstander van, aldus Van Tongeren.

GroenLinks wil het statiegeld niet afschaffen, maar juist uitbreiden. Van Tongeren: Ik zou ook graag statiegeld op die kleine flesjes willen zien. Dat voorkomt dat mensen ze op straat of in het bos weggooien. We moeten toe naar een economie waarin afval niet bestaat. Een economie waarin we grondstoffen eindeloos hergebruiken. Statiegeld op grote en kleine flessen is daarvoor broodnodig.

Persbericht – 7 maart -Liesbeth van Tongeren

» Teken de petitie! Een echte held kiest statiegeld