Motie en Friese coalition of the willing voor vluchtelingenkinderen

De situatie van de vluchtelingen in o.a. Griekse kampen is rampzalig, zeker die van de alleenstaande vluchtelingenkinderen. Raadsleden Brigitta Scheepsma en Stephanie Geurtz sprongen voor hen op de bres en organiseerden een partijneutrale Friese coalition of the willing: een manifest om vluchtelingenkinderen in Fryslân een veilige plek te bieden. Het werd ondertekend door 142 Friese politici. Aanvullend diende GrienLinks fractievoorzitter Charda Kuipers op 22 april 2020 een motie in de Staten in om bij het kabinet aan te dringen op opname van alleenstaande vluchtelingenkinderen en om de regionale Regietafel Migratie in te schakelen. Tot hun verbijstering stemde onder meer het CDA tegen en haalde de motie het niet.

Friese coalition of the willing
Alleen al in 2019 zijn in Griekenland 75.000 vluchtelingen gearriveerd. Er voltrekt zich daar een humanitaire ramp die met corona aan de poort nog veel erger kan worden. Onder de vluchtelingen bevinden zich veel alleenstaande kinderen, die onbeschermd en kwetsbaar zijn. Daarom heeft Griekenland al in oktober 2019 de andere EU-lidstaten gevraagd 2.500 alleenstaande vluchtelingenkinderen over te nemen. Duitsland, Frankrijk, Finland, Portugal, Kroatië en Luxemburg reageerden positief, maar het Nederlandse kabinet weigert. Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children hebben daarom een oproep gedaan aan gemeenten om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen in Nederland.

Raadsleden Brigitta Scheepsma (GL Tytjerksteradiel) en Stephanie Geurtz (GL Harlingen) sloegen de handen ineen en besloten de steun van vele Friese politici te vragen om uit te spreken dat die 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen welkom zijn in onze provincie: de Friese coalition of the willing . Dit deden ze bewust niet onder de vlag van GroenLinks, maar juist partijneutraal, omdat hun insteek was en is dat het belang van de kinderen het partijbelang overstijgt. Het manifest werd ondertekend door 142 Friese politici van vele verschillende partijen en aangeboden op het Provinciehuis.

Motie
Statenfractie GrienLinks wilde, samen met de PvdD, PvdA, SP en D66, deze actie graag bekrachtigen en diende tijdens de eerste digitale Statenvergadering op 22 april 2020 een motie vreemd in om er bij het kabinet op aan te dringen 500 vluchtelingenkinderen op te nemen in Nederland. Daarnaast verzochten ze in de motie ook om de regionale Regietafel Migratie en Integratie (waar CdK Arno Brok in de rol van Rijksheer voorzitter van is) te vragen om opvangplekken in Fryslân te zoeken en een aanbod te doen richting het Rijk.

GrienLinks fractievoorzitter Charda Kuipers in het debat: “Corona bedreigt niet alleen ons. Het bedreigt ook de vluchtelingenkampen. Waar wij in Fryslân bewegingsruimte hebben en zoveel mogelijk 1,5 meter afstand kunnen houden, is er in de vluchtelingenkampen geen ontkomen aan elkaar. Ik vraag u nu om zich in te leven in kinderen die niets meer hebben, geen huis, geen thuis, geen ouders. Geen bescherming. Geen prioriteit. Het gaat om kinderen die komen uit oorlogsgebied. Terwijl wij vorige week in Fryslân 75 jaar vrijheid mochten vieren en luisterden naar de prachtige woorden over troost en hoop van onze Commissaris van de Koning. Laten wij in Nederland onze verantwoordelijkheid nemen en laten wij hier in Fryslân in elk geval proberen om een ‘handvol’ kinderen, want waar gaat het uiteindelijk om, ook troost en hoop en een veilig onderkomen te bieden.”

Uitslag stemming
Helaas haalde de motie het niet. CDA, PVV, 50PLUS en VVD stemden tegen. FNP (2 voor, 2 tegen) en FvD (1 voor, 5 tegen) stemden verdeeld. Het argument van onder meer het CDA was dat de situatie van de kinderen wel heel schrijnend is, maar dat het een taak is van het Rijk en de gemeenten en niet van de provincie om hier iets aan te doen. GrienLinks vindt dat enorm teleurstellend. Er worden wel vaker vragen en oproepen over onderwerpen waar de provincie niet bevoegd voor is overgebracht door GS aan het Rijk omdat de Staten dat besluiten, bijvoorbeeld over gaswinning. Ook heeft Frylân voor protesterende boeren eerder landelijk beleid ingetrokken zonder de Staten daar in te kennen. “Waarom dan niet een oproep doen voor kinderen in nood?”, aldus Charda Kuipers.

De gehele bijdrage van Charda Kuipers kunt u hier lezen.

Eén antwoord op “Motie en Friese coalition of the willing voor vluchtelingenkinderen”

  1. Bedankt voor het aandacht vragen voor (alleenstaande) vluchtelingkinderen 🙏🏿

Reacties zijn gesloten.