Vragen over versnelling energie- en klimaatbeleid

Charda Kuipers stelde op 30 maart 2022 vragen aan het college over de mogelijkheid om zo snel mogelijk zoveel mogelijk energie te besparen.

Lees hier de antwoorden van GS

IPCC rapport en Russisch gas
Charda: “Ruim 270 wetenschappers hebben meegewerkt aan het nieuwe IPCC rapport dat eind februari verscheen en waarin wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreem weer, mislukte oogsten en overstromingen. Opnieuw blijkt hoe belangrijk het is zo snel mogelijk af te stappen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Zeker nu – door de oorlog in Oekraïne – blijkt dat we ook onafhankelijk moeten zijn van het Russische gas, willen we dat het college een versnelling van het klimaat- en energiebeleid van de provincie inzet.”

Verwarming lager in het provinciehuis?
Ondertussen is er ook een rapport verschenen van het Internationaal Energieagentschap (IEA), waarin staat dat de snelste en belangrijkste manier om afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen het lager zetten van de thermostaat is. Energie-experts geven aan Nu.nl (8 maart 2022) aan dat we nog in maart en april veel gas kunnen besparen door de kachel een stuk lager te zetten en kantoren efficiënter te gebruiken en niet gebruikte delen van kantoren niet te verlichten en niet te verwarmen. De fractie vraagt of het college deze maatregelen wil inzetten in het provinciehuis.