Actie voor de Waddenzee: stop met activiteiten die de natuur bedreigen

Op zaterdagochtend 18 februari hebben Water Natuurlijk Fryslân en GrienLinks Fryslân aandacht gevraagd voor de Waddenzee. Dit gebeurde op de Waddendijk bij Zwarte Haan. In gezelschap van publiek vroegen Monique Plantinga, lijsttrekker van waterschapspartij Water Natuurlijk Fryslân en Jochem Knol, Provinciale Staten verkiezingskandidaat voor GrienLinks Fryslân op een bijzondere manier aandacht voor de schoonheid en de bedreigingen van het Wad.

“Onze Waddenzee is een kroonjuweel van de Nederlandse natuur”, stelt Monique Plantinga. “Dit kwetsbare gebied is belangrijk voor veel vissen, planten en vogels. Een plek waar veel mensen van genieten. Van een grote schoonheid en met een unieke status, Unesco Werelderfgoed. Het is dan ook intriest om te zien hoe de Waddenzee bedreigd wordt van alle kanten. Dat moet en kan anders.”

Jochem Knol: “De Waddenzee wordt behandeld als een industrieterrein. De economische bedrijvigheid gaat maar door. De zoutwinning heeft zich verplaatst van land naar zee. Voor gaswinning zijn er uitbreidingsplannen zoals bij Ternaard. Deze activiteiten komen met risico’s als bodemdaling en lekkage van chemicaliën. Dit kwetsbare gebied verdient een betere handeling. Wij komen op voor de Waddenzee.”

Naast gas- en zoutwinning zijn er meer bedreigingen aldus de initiatiefnemers waaronder zeespiegelstijging en waterkwaliteit. Monique Plantinga over waterkwaliteit: “De waterkwaliteit in Nederland staat er belabberd voor. Nederland bungelt onderaan de Europese lijstjes blijkt uit onderzoek. Veel van dat water komt uit op de Waddenzee. Met microplastics, medicijnresten, fosfaten en stikstof. We moeten beter presteren op waterkwaliteit. Het huidige conservatief-agrarische waterschapbestuur toont hierin onvoldoende ambitie.”
Jochem Knol: “Hoe we met deze bedreigingen omgaan, dat bepaalt de kiezer. Er valt wat te kiezen. Het kan anders. Het is onze taak om deze bijzondere natuur te beschermen. Wij vinden dat menselijke activiteit in dit gebied alleen kan worden toegestaan als dit niet ten koste gaat van de natuur.”