Fryslân en Qbuzz jagen passagiers de bus uit

GRIENLINKS – persbericht
Leeuwarden, 17 september 2010

GrienLinks vraagt uw ervaringen op: www.beter-ov-friesland.nl
Omrop Fryslan: Filmpje hierover

LEEUWARDEN, 17 SEPTEMER – Steeds meer mensen in Fryslân komen tot de ontdekking dat ze met een OV-chipkaart (nog) niet kunnen reizen in de streekbus (Qbuzz vooral) in zuidoost Fryslân. Maar ook steeds meer mensen worden letterlijk aan de kant gezet: die hebben geen of te weinig geld bij zich voor een buskaartje en kunnen bij Qbuzz nog geen OV-chipkaart gebruiken: ga maar lopen, liften, fietsen, maar vooral níet met de (Q-)buzz! De buschauffeurs hebben blijkbaar de opdracht gekregen, zulke passagiers te laten staan!

Heb je wél een OV-chipkaart, dan is het nog maar de vraag of daar voldoende saldo op staat en zo niet, of je die in de bus kunt opladen: (te) vaak lukt dat niet. Zo jagen provincie Fryslân (campagne vóór de ov-chipkaart) en busmaatschappij Qbuzz (geen goed werkende apparatuur voor de ov-chipkaart) samen de passagiers de bus uit.

Mede daarom heeft de statenfractie van GrienLinks een nieuwe website opgezet: http://www.beter-ov-friesland.nl/. Alle klachten die daarop binnen komen tot en met 31 oktober en die verband houden met de invoering van de ov-chipkaart, wil de GrienLinks-statenfractie begin november overhandigen aan gedeputeerde Piet Adema (verkeer en vervoer) van Fryslân.

Want dat je in Zuidoost-Friesland nog steeds met strippkenkaart of in de bus gekochte kaartjes ‘moet’ reizen en dat je er niet ‘altijd’ met een ov-chipkaart in terecht kunt, is veel mensen ontgaan. Velen denken al met een ov-chipkaart te kunnen betalen. Begrijpelijk, want de provincie Fryslân heeft toch niet voor niks een reclamecampagne voor dit betaalmiddel gelanceerd? Blijkbaar moet er nog een tweede campagne parallel lopen: vergeet geen geld of strippenkaart mee te nemen voor bus en trein!

Het betekent wel dat de passagiers die dachten met de ov-chipkaart te kunnen betalen, voor dubbele kosten opdraaien: én voor (de aanschaf en het opladen van) de ov-chipkaart én voor ‘gewone’ kaartjes in de bus, dan wel een strippenkaart. Met andere woorden: hoe vaker en luider de gedeputeerde Piet Adema roept dat de provincie er klaar voor is, hoe vaker de passagier de dupe wordt! Gedeputeerde Adema en busmaatschappij Qbuzz, doe hier snel wat aan, zorg dat mensen weten waar ze aan toe zijn!