Geen gasboringen op Terschelling

Het bedrijf Tulip Oil wil op en bij het eiland Terschelling gas gaan winnen. Misschien zelfs wel door middel van ‘fracking’ (het inspuiten van chemicaliën in de bodem om het gas te winnen).

GrienLinks fractievoorzitter Retze van der Honing reageert geschrokken: “Een fossielvrije samenleving betekent geen nieuwe gasboringen en al helemaal niet op en bij een Waddeneiland! En dat het bedrijf ook nog eens de mogelijkheid van fracking openlaat, vinden wij ongehoord. Het gebied waar ze in of vlakbij gaan boren is een Natura 2000 gebied. We zijn blij dat de bewoners van het eiland zo massaal van zich laten horen. De vergunning is nog niet afgegeven, dus we kunnen het nog tegenhouden. Het Rijk beslist, maar provincie en gemeente worden gevraagd om een advies (dit moet volgens de Mijnbouwwet). Dat advies zal wat ons betreft zeer dringend negatief zijn. ”

Ook GroenLinks in de Tweede Kamer is onmiddelijk in actie gekomen en heeft schriftelijke vragen gesteld. Ook heeft Liesbeth van Tongeren een debat over de gaswinning aangevraagd. Die aanvraag heeft inmiddels al tot fel debat in de Tweede Kamer geleid.

Je kunt HIER meer lezen en de petitie tekenen