Probleem met vergoedingen voor ganzenschade aan boeren moet eerder besproken worden

“Het gaat wel om zo’n 10 miljoen euro per jaar”, zegt Jochem Knol van GrienLinks, mede namens Bea Bijlsma van D66 en Menno Brouwer van de PvdD. De Statenfracties stellen vervolgvragen aan het Friese college over de ganzenschade en de vergoedingen daarvoor. De Statenleden vinden de antwoorden op hun vorige vragen onduidelijk.

Lees hier de antwoorden op de vervolgvragen

De fracties stellen dat het college van de beleidsregels voor schadevergoeding (de bonus-malusregeling) is afgeweken zonder goede onderbouwing. Ook willen de fracties dat de problematiek rond de vraatschade en de vergoedingen eerder wordt besproken dan in 2023.

Jochem Knol: “Uit een onderzoek van Altenburg en Wijmenga, gedaan in de winter van 2018/2019, bleek dat er vraagtekens konden worden gezet over de hoeveelheid schade die de ganzen daadwerkelijk aanrichten op de weilanden van de boeren. Het lijkt erop dat per gans drie maal zo veel schade wordt uitgekeerd dan de gans überhaupt op kan eten. Het college besloot om deze en mogelijk komende winter opnieuw onderzoek te laten doen. Dat duurt te lang. Wij willen weten of op terechte gronden schade wordt vergoed. We vragen het college om nog ruim voor de winter 2021/2022 de systematiek van vergoedingen voor vraatschade van ganzen te bespreken met de Staten en het niet nóg een jaar uit te stellen. “

Achtergrondinformatie
Meer weten over ganzen en hoe en waarom ze verjaagd worden?

20191217_Brief_DS_Evaluatie_Fryske_guozzeoanpak_2019_en_resultaten_onderzoek_effectiviteit_ganzenverjaging_20191217-pagina’s-1-5
20201201 Brief DS Update Fryske guozze-oanpak 2020 en it net tapassen bonus-malus 20201201-