Column: de last van de natuurbeschermingswet of…?

Column door Jochem Knol

Als geen andere partij staat GrienLinks voor robuuste en gevarieerde natuurgebieden. Als je naar de kaart van Fryslân kijkt zijn het snippertjes, hele kleine gebiedjes die kwetsbaar zijn. In de Staten proberen we er op te hameren dat die gebieden groter moeten worden en dat we alles op alles zetten de gebieden te beschermen.

Maar beheer van gebieden is geen onderwerp waar veel mensen warm van worden en als je ‘toezicht en handhaven” noemt haakt vrijwel iedereen af. Dat houden van toezicht en handhaven gebeurt in veel gevallen op basis van de Natuurbeschermingswet. We merken in de provincie dat die wet wordt gezien als een last, niet als wet die ons helpt die kwetsbare gebieden te beschermen.

Er gaat veel fout. Als er activiteiten plaatsvinden in en om onze natuurgebieden die kwetsbaar zijn voor de natuur moet daar wat aan gedaan worden. Daar kan de Natuurbeschermingswet ons mee helpen. De wet is geen last maar een nuttig middel om dingen die we niet willen in onze natuur tegen te gaan.

Omdat te bereiken hebben we voorbeelden nodig. Wat zie je gebeuren wat er niet mag en waar je wat tegen wilt doen. Waar moet er ingegrepen worden? Weet je voorbeelden? Meld ze ons! Dat helpt ons om die saaie toezicht- en handhavingstaken concreet te maken.