“We zien inclusie en diversiteit wel terugkomen in het nieuwe sportbeleid, maar wat GrienLinks betreft verdient dit een duidelijker plek in het beleid. Als we als provincie zeggen dit belangrijk te vinden, dan mogen we dit ook uitdragen. De titel van het beleid is: Fryslân in beweging, iedereen doet mee! Dus spreek het uit!” riep Elsa van der Hoek de Staten op tijdens het debat over sportbeleid 2025-2028 op 17 juli 2024. Samen met D66, CDA, PvdA, BBB, SP, ChristenUnie, VVD en FNP diende ze hier een amendement voor in. Dit werd breed aangenomen. Een motie (mee ingediend door D66 en Steatelid Van Dijk) om scholen via een wedstrijd te stimuleren om kinderen meer te laten bewegen tijdens de les werd helaas niet aangenomen.
Brede inclusie, sociale veiligheid en diversiteit in sport
De nieuwe nota is gebaseerd op drie pijlers: Fryske sporten, breedtesport (inclusief toegankelijkheid) en topsport. Elsa van der Hoek in het debat: “Voor ons ligt het Sportbeleid 2025-2028, dat voor een groot deel de ingezette lijn volgt van de vorige Sportnotitie vastgesteld in 2021. Met extra aandacht voor de Friese sporten, breedtesport en toegankelijkheid voor iedereen. In dit beleid staan mooie ambities beschreven om zoveel mogelijk Friezen te verleiden om te gaan sporten. Een gezonde provincie met fitte mensen! Er zijn veel ambities in het beleid opgenomen, maar we zullen ook een manier moeten vinden om dit te monitoren. We weten wát we willen bereiken, maar hoé is nog niet helemaal duidelijk.
Bij de behandeling van de Startnotitie sport en de Beleidsbrief Sport in 2021, hebben we samen met andere partijen aandacht gevraagd voor sport en sociale veiligheid. Ook sport en inclusie en onveiligheid van LHBTIQ+ bij (top)sport is uitgebreid besproken. De hiervoor ingediende moties zijn met een brede meerderheid aangenomen en we hebben bemerkt dat deze onderwerpen niet alleen in Friesland, maar ook landelijk mooie ontwikkelingen hebben doorgemaakt. Sportverenigingen en sportbonden hebben laten zien hier grote stappen in te hebben gezet. Maar we zijn er nog niet!
We zien inclusie en diversiteit wel terugkomen in het nieuwe sportbeleid, maar wat GrienLinks betreft verdient dit een duidelijker plek in het beleid.
Sociale Veiligheid is ook een gevoelig onderwerp. Iedereen moet zich veilig voelen op de sportvereniging, in de kleedkamer of tijdens de training. Maar ook, kan iedereen sporten? Is de sport ook toegankelijk als je lichamelijk een beperking hebt? Of als je op leeftijd bent, als je snel overprikkeld raakt, je een kwetsbare gezondheid hebt. Wie je ook bent, waar je vandaan komt, of je talent hebt of niet. Iedereen in Friesland moet zich veilig kunnen voelen en mee kunnen doen. We dienen, samen met D66, het CDA, PvdA, BBB, SP, ChristenUnie, VVD en FNP een amendement in om in de tekst van het sportbeleid dit als provincie expliciet uit te dragen.
Het door de provincie ingestelde Inclusiefonds, om een financiële impuls te geven aan sport en inclusie, is goed benut. Graag zien we dat dit fonds structureel wordt ingezet en we zijn tevreden met de extra financiën die de sport en hopelijk met name de breedtesport de komende jaren zal krijgen, zodat onze ambities ook uitvoerbaar zijn.”
Motie om meer bewegen op school te stimuleren
Tot slot. Jongeren zitten gemiddeld 10 uur per dag, kinderen op de basisschool ongeveer 7 uur per dag. Sporten en bewegen verbetert niet alleen de fysieke en mentale gezondheid, maar ook cognitieve functies. Een paar minuten per uur bewegen zorgt al voor betere verwerkingssnelheid en meer aandacht op school. Sport Fryslân is op een aantal scholen al actief met het ondersteunen of stimuleren van Dynamisch onderwijs. Fitte jongeren presteren beter! Daarom dienen we een motie in waarbij we verzoeken via Sport Fryslân een verkiezing uit te laten schrijven voor de sportiefste of meest dynamische school van Fryslân en leerlingen zelf actief te betrekken bij deze verkiezing. Deze wordt mee ingediend door D66 en Statenlid Van Dijk.
Mee ingediende voorstellen
Ook diende Elsa de motie “Sporten moet betaalbaar blijven” van de PvdA mee in, samen met de SP, om er bij de regering op aan te dringen om niet te bezuinigen op sport. Daarnaast diende ze een motie van de PvdA mee in, voor een wat hogere ambitie, om er naar toe te werken dat in 2028 tenminste 55% en in 2040 ten minste driekwart van alle Friezen voldoende beweegt.
Reactie gedeputeerde Kooistra
Gedeputeerde Abel Kooistra reageerde positief: “Ik vind het heel mooi dat er ruimte is om brede inclusie positief te appreciëren, ook in dit debat, en dat we dat ook terugzien in de sportbrief. (…) Het amendement van GrienLinks met veel andere partijen kunnen vanuit het college positief appreciëren, met de kanttekening: het is wel belangrijk dat iedereen in beweging moet komen. We willen alle doelgroepen binnen onze samenleveing daarin betrekken, maar de hoofdambitie blijft de uitdaging dat iedereen in beweging komen moet. Met die kanttekening kunnen we het positief appreciëren.” Over de motie voor sportiefste school, zei hij: “Het advies is wel om dit onderdeel te laten zijn van het actieplan met gemeenten en Sport Fryslân om de toegankelijkheid van deelname aan sport van verschillende doelgroepen te verbeteren. Dus hij is uitvoerbaar, maar ik geef hem wel oordeel Staten.”
Uitslag stemming
-Het amendement “Veilig en toegankelijk sporten en bewegen”, mee ingediend door D66, CDA, PvdA, BBB, SP, ChristenUnie, VVD en FNP werd aangenomen met 36 stemmen voor en 4 stemmen tegen (JA21, PVV en Steatelid Van Dijk.
-De motie “sportiefste school van Fryslân”, mee ingediend door D66 en Steatelid Van Dijk, werd helaas niet aangenomen. Er waren 16 stemmen voor (GrienLinks, PvdA, D66, SP, PvdD, Steatelid Van Dijk, ChristenUnie, VVD) en 24 stemmen tegen (BBB, CDA, FNP, PVV, JA21, PBF).
-Het amendement “sporten moet betaalbaar blijven” van de PvdA, mee ingediend door GrienLinks en SP, werd helaas niet aangenomen met 17 stemmen voor (PvdA, GrienLinks, SP, D66, PvdD, PVV, VVD, JA21) en 23 stemmen tegen (BBB, CDA, FNP, ChristenUnie, Steatelid Van Dijk, PBF).
-Het amendement “in 2028 beweegt 55% van de Friezen voldoende” van PvdA, mee ingediend door GrienLinks, haalde het helaas niet. 11 Statenleden stemden voor (PvdA, GrienLinks, D66, SP, PvdD), 29 tegen (BBB, FNP, CDA, ChristenUnie, PVV, JA21, PBF, Steatelid Van Dijk, VVD).
De sportnota zelf werd aangenomen met 38 stemmen voor en 2 tegen (PVV).
Lees de hele bijdrage van Elsa hier.