Vragen over gevolgen van snelle trein en waterkenniscentrum in Zeeland voor Fryslân

Zeeland krijgt compensatie voor het niet doorgaan van de marine kazerne. Zij krijgen een snelle treinverbinding met de Randstad en een Delta kenniscentrum. Elsa van der Hoek stelt vragen aan het college van Fryslân over deze compensatie.

De beantwoordingen van de schriftelijke vragen vindt u hier.

Het Rijk investeert de komende jaren 650 miljoen euro in de provincie Zeeland. Er komt een Delta Kenniscentrum op het gebied van water, voedsel en energie. Ook komt er een snellere treinverbinding vanuit Zeeland naar de Randstad. Tussen 2023 en 2025 start de NS een Intercity direct verbinding naar Zeeland op, die in ieder geval tussen Amsterdam en Rotterdam over de hogesnelheidslijn rijdt. Ook komt er een directe verbinding met Schiphol. Elsa van der Hoek: “Tegelijkertijd leek het rapport van de Lelylijn in de la te verdwijnen tot na het reces. Hier is gelukkig een stokje voor gestoken vanuit het Noorden. Maar het Rijk twijfelt dus of ze deze spoorlijn naar het Noorden wel wil. Dat doet bij ons de vraag rijzen of deze compensatie voor Zeeland betekent dat we de Lelylijn op onze buik kunnen schrijven?”

Ook wilde ze van het college weten welke onderzoeken er straks in het Delta kenniscentrum worden gedaan. Van der Hoek is bang dat de Watercampus in Fryslân er nadelen van ondervindt.