In de maand november heeft de Statenfractie GrienLinks volop gewerkt aan thema’s die Fryslân raken in het hart: natuur, brede welvaart en toekomstbestendige oplossingen. Helaas laat de provinciale begroting volgens ons grote kansen liggen om écht te investeren in natuur, cultuur en economie. We dienden drie moties in om dit te verbeteren, met wisselend succes.
Holwerd aan Zee, ooit een hoopvol project om de Waddenkust te versterken, lijkt nu te stranden door verdeeldheid en gebrek aan regie. Dit roept grote zorgen op over de toekomst van burgerinitiatieven en het vertrouwen in de politiek.
Ook de beleidsbrief Economie bracht veel discussie. Jochem Knol benadrukte dat economische ontwikkeling hand in hand moet gaan met duurzame keuzes en landschappelijke kwaliteit. Geen plek voor blokkendozen, wel voor bedrijven met echte toegevoegde waarde voor Fryslân!
Tijdens diverse werkbezoeken luisterden we naar bewoners en experts, van zorgen over lelieteelt tot innovaties zoals de ROBOTONE. Het bezoek aan De Knipe maakt duidelijk hoe belangrijk bescherming van omwonenden is, terwijl de ROBOTONE een blik in de toekomst biedt: precisielandbouw zonder chemische bestrijdingsmiddelen.
Daarnaast blijven we ons inzetten voor het beschermen van onze unieke natuur. Samen met andere partijen hebben we een belangrijke stap gezet tegen gaswinning in Ternaard. Met een breed gedragen manifest strijden we voor Fryslân en de Waddenzee!
Wil je meer weten over deze onderwerpen? Lees meer in deze nieuwsbrief en luister dan naar onze podcast Berends en Vanderhoek: door een groene bril! Samen maken we Fryslân groener en eerlijker!
Doe mee! Zoals je kunt lezen, kunnen we je steun goed gebruiken… Je vindt meer informatie over ons en onze activiteiten op de website of op facebook, twitter en instagram. Voor contact met de fractie: grienlinks@fryslan.frl 0582925805.
Begrotingsbehandeling: Gemiste kansen en gebrek aan visie
Charda Kuipers uitte namens GrienLinks haar teleurstelling over de provinciale begroting, die volgens haar visie en samenhang mist. Het college laat volgens GrienLinks belangrijke kansen liggen om brede welvaart, natuur en cultuur centraal te stellen.
Om de informatievoorziening en besluitvorming te verbeteren, diende GrienLinks drie moties in. De moties richtten zich op grondaankopen voor natuurontwikkeling, inzicht in infrastructurele projecten en het beschermen van de financiële positie van Fryske gemeenten in de aanloop naar het ‘ravijnjaar’ 2026.
Eén motie werd unaniem aangenomen, terwijl andere moties op minder steun konden rekenen, ondanks de steun van gedeputeerde Folkerts.
Holwerd aan Zee gestrand
Het burgerinitiatief Holwerd aan Zee, ooit een hoopgevend project om de leefbaarheid en natuur van de Waddenkust te versterken, dreigt te stranden door politieke verdeeldheid en gebrek aan regie. Tijdens de Statenvergadering van 27 november uitte Charda namens GrienLinks haar teleurstelling over het beëindigen van de provinciale samenwerking. “Het vertrouwen in de politiek heeft weer een opdoffer gekregen,” stelde ze. Wat betekent dit voor de toekomst van Holwerd aan Zee?
Beleidsbrief economie: mooie ambities, geen duidelijke kaders
Bij de behandeling van de beleidsbrief Economie wordt de economische ontwikkeling in Fryslân besproken. Een interessant onderwerp waar Jochem, namens de fractie, een drietal moties heeft ingediend. Met enthousiasme verwijst Jochem in zijn bijdrage naar het onlangs gepresenteerde koopstromenonderzoek. “In dit onderzoek wordt vooral duidelijk dat inwoners en toeristen bij hun keuzes de schoonheid van hun omgeving enorm waarderen”.
In de bijdrage benadruk Jochem het belang van een duurzame gastvrijheidssector en pleit voor duidelijke kaders om de ruimtelijke kwaliteit te behouden, “Wie over de A7 naar Groningen rijdt ziet de gevolgen. Vanaf Leek is er sprake van een blokkendozenlandschap waar je zo snel mogelijk weer uit wilt komen. GrienLinks dient een motie in om bedrijven met een toegevoegde waarde voor onze Fryske economie bij de inpassing in onze schaarse ruimte de landschappelijke kwaliteit te borgen. Je zou ook kunnen zeggen: geen ruimte verslindende distributiecentra en datacentra (blokkendozen) die onze economie vrijwel niets opleveren”.
Legesinstrument als symptoombestrijding voor falend overheidsbeleid
Tijdens de bespreking van de legesverordening op 13 november 2024 uitte Jochem Knol namens GrienLinks scherpe kritiek op het voorstel van het college om leges voor agrarische bedrijven (PAS-melders en ganzenschade) kwijt te schelden. Dit plan zou moeten helpen om de gevolgen van het falende stikstofbeleid te verzachten, maar volgens Jochem is het een magere poging die volledig tekortschiet in het aanpakken van de werkelijke problemen.
“Het legesinstrument gebruiken om bedrijven voor dit uitstelbeleid van de overheid te belonen is niet gepast en leidt tot chaos en willekeur.”
Podcast: Elsa en Rik zijn Happy Links!
In deze aflevering van Berends en Vanderhoek: door een groene bril duiken Elsa en Rik in de roerige politiek van de Provinciale Staten. Ze bespreken de spraakmakende documentaire BBB in alle Staten van de BBB-fractie en Elsa geeft een kijkje achter de schermen bij het bezoek van Minister Faber aan het asielzoekerscentrum waar ze werkt. Tot slot nemen ze je mee in de provinciale besluitvorming over de begroting, Holwerd aan Zee en de beleidsbrief economie.
Manifest – maak van Fryslân geen mijnbouwparadijs!
De toekomst van de Waddenzee, Ternaard en haar omgeving staat op het spel. Ondanks brede weerstand blijft de gaswinning onder dit Unesco-werelderfgoed een bedreiging. GrienLinks zet zich samen met andere partijen in om dit te voorkomen. Nu is er een belangrijke stap gezet: de oprichting van een stichting die juridisch kan strijden tegen de besluiten van de minister.
Lees hoe deze stichting, een breedgedragen manifest en de steun van vele Friese fracties bijdragen aan de bescherming van onze natuur en leefomgeving. Samen zeggen we: Fryslân is geen mijnbouwparadijs!
Schriftelijke vragen
Verontruste bewoners in De Knipe
Jochem Knol bezocht onlangs verontruste bewoners in De Knipe, waar lelieteelt dichtbij woningen plaatsvindt. De bewoners gaven aan letterlijk ramen en deuren te moeten sluiten wanneer er gespoten wordt. Samen met Jan Naber van de gemeente Heerenveen werd er geluisterd naar hun zorgen. Er zullen belangrijke stappen worden genomen richting betere bescherming van omwonenden!
Symposium over landschapsbiodiversiteit
Jochem Knol sprak met experts en boeren over kansen voor een duurzaam Fryslân. Thema’s zoals energietransitie, biodiversiteit en landbouw stonden centraal. Het inspirerende gesprek bood nieuwe inzichten en benadrukte de kracht van samenwerking voor een vitaal Friese landschap.
Demomiddag ROBOTONE (niet chemische onkruidbeheersing)
Op 22 november bezocht de fractie een demonstratie van de ROBOTONE, een innovatieve machine die gebruikmaakt van Artificial Intelligence om onkruid te herkennen en te verwijderen. Onder de machine lagen drie platen met aarde waarin peterselie was geplant. Tijdens de demonstratie liet de ROBOTONE zien hoe het onkruid herkent en direct met precisie kan wegbranden met een laser.
Hoewel de technologie nog in ontwikkeling is, biedt deze veelbelovende mogelijkheden. In de toekomst kunnen agrariërs dankzij dit soort machines minder afhankelijk worden van chemische bestrijdingsmiddelen, wat zowel het milieu als de gewaskwaliteit ten goede komt. Indrukwekkende vooruitgang!
Werkbezoek Achtkarspelen met PvdA
Tijdens een werkbezoek op 29 november bezochten de PvdA- en GrienLinks-statenfracties een locatie in Achtkarspelen waar plannen zijn voor nieuwe woningbouw. Dit is hard nodig vanwege de woningnood in de regio, vooral voor jongeren. De gesprekken gingen verder over demografische veranderingen, het tekort aan sociale huurwoningen en de financiële uitdagingen waar de gemeente voor staat. Samen werken de fracties aan oplossingen om de leefbaarheid te verbeteren.
GrienLinks-PvdA Kamerlid Songül Mutluer komt naar Leeuwarden
Politiek Café GroenLinks-PvdA over veiligheid, criminaliteit en femicide
Vrijdag 17 januari 20.00u, inloop vanaf 19.30u
Zaal Enzo, Kalverdijkje 77C, 8924 JJ Leeuwarden
Hoewel traditionele criminaliteit de afgelopen jaren lijkt af te nemen, zien we in de praktijk een toename van online fraude en criminaliteit. We zien verder dat de onderwereld een weg heeft gevonden in onze bovenwereld, in het bijzonder in onze wijken. Ook jongeren worden nog altijd geronseld en door criminelen ingezet voor ondermijnende activiteiten. Veel van deze jongeren komen uit kwetsbare wijken, hebben een licht verstandelijke beperking en hebben thuis te maken met armoede, GGZ problematiek en huiselijk dan we psychisch geweld, of te wel intieme terreur.
Wat betreft intieme terruer zien we dat dit in de praktijk nog niet altijd de passende aandacht krijgt. Hoewel het een belangrijke rode vlag is wat kan leiden tot femicide. Een moord op een vrouw omdat ze vrouw is.
Ons GroenLinks-PvdA Tweede Kamerlid Songül Mutluer heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om de onderwerpen ondermijning, jeugdcriminaliteit en femicide hoger op de politieke agenda te krijgen. In de Tweede kamer heeft zij hiertoe meerdere initiatieven genomen, waarbij ze probeert ook andere partijen te betrekken. Ook voor de verbetering van de samenwerking in de Veiligheidsketen (Openbaar Ministerie, Gemeente, Politie en Hulpverlening) maakt zij zich sterk.
Vrijdag 17 januari om 20.00u spreekt zij hierover met ons en andere betrokkenen in het GroenLinks-PvdA politiek café.