GrienLinks vraagt actieplan tegen verdroging

GrienLinks Statenlid Jochem Knol heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college met het verzoek om een actieplan te maken tegen verdroging. Ook vroeg hij om inzicht te geven in de gevolgen van extreem droge zomers voor de drinkwatervoorziening en in de maatregelen die het college gaat nemen voor waterberging.

De beantwoording van de vragen vind je hier.

GrienLinks wil weten wat het college gaat doen aan de problemen rond het waterbeheer in onze provincie. Statenlid Jochem Knol: “We doen het gewoon nog steeds: supersnel en efficiënt water afvoeren in de winter en het voorjaar. Maar de gevolgen van het veranderende klimaat worden ook in Fryslân steeds meer merkbaar. In 2018 en 2019 hebben we in de zomer te maken gehad met een groot neerslagtekort en ook 2020 lijkt wat dit betreft een extreem jaar te worden. Om dit op te lossen heb je grond nodig om water vast te houden. Maar er is te weinig grond beschikbaar om water te bergen. Hiervoor moet het college, samen met het Wetterskip, actie ondernemen. Hoe eerder hoe beter. De problemen worden alleen maar groter: de natuur verdroogt, boeren moeten hun land steeds meer beregenen, de beschikbaarheid van drinkwater komt onder druk te staan”.