Nieuwsbrief GrienLinks Fryslân Statenfractie april 2024

Onze fractie (Charda Kuipers, Elsa van der Hoek en Jochem Knol) hierboven in hun bankje in de Statenzaal, gezien en gefotografeerd vanaf de publieke tribune. Een prima team! En het werk in de Staten is door de komst van (nog) meer rechtse partijen best ingewikkeld. Nogal een uitdaging!

Hieronder kun je meer lezen over de inhoudelijke onderwerpen op de agenda.

Verder heeft ons commissielid Rik Berends (ook bekend van de podcast samen met Elsa!) afscheid genomen. We danken hem voor zijn waardevolle inzet, humor en nog veel meer! Gelukkig hebben we na zijn vertrek ook weer versterking gekregen: Jille Booi uit Drachten is in de Statenvergadering van april 2024 geïnstalleerd als nieuw commissielid voor GrienLinks. We zijn blij met zijn komst en wensen hem veel succes!

Doe mee! Zoals je kunt lezen, kunnen we je steun goed gebruiken… Je vindt meer informatie over ons en onze activiteiten op de website of op facebooktwitter en  instagram. Voor contact met de fractie: grienlinks@fryslan.frl 0582925805.

En helemaal onderaan in deze nieuwsbrief: activiteiten in de afdelingen!

Referendumverordening wordt aangepast

Op 24 april 2024 diende Forum voor Democratie, PVV en BBB voor de tweede keer een initiatiefvoorstel in om de al bestaande referendumverordening aan te passen. De verordening bestaat al sinds 2005, maar heeft nog nooit tot een echt referendum geleid. De partijen willen daarom de drempels voor een referendumverzoek verlagen. Elsa van der Hoek: “GrienLinks is principieel voorstander van het instrument referendum. Het actief betrekken van burgers bij de Staat, waarbij de burger centraal staat. Ook zouden we graag zien dat er sowieso actiever richting de inwoners wordt gewerkt, door bijvoorbeeld burgerberaden.”

Verder lezen?

Jille Booi als commissielid geïnstalleerd voor GrienLinks

Jille stelt zich voor: “Ik ben Jille Booi en ik ben geboren in Drachten in 2001. Ik woon mijn hele leven in Friesland, in Drachten. De afgelopen jaren heb ik mijn studie wiskunde in Groningen afgerond. Als student was ik erg veel bezig met de (abstracte) theorie, wat ik heel erg gaaf vond, maar ik miste daarbij de bijdrage aan de gemeenschap. Daarom ben ik begonnen als vrijwilliger bij GroenLinks.

Lees hier meer

Vragen over de FUMO – handhaving voor een veilige en gezonde provincie

“Voor GrienLinks staat het belang van goed kwalitatief en kwantitatieve handhaving ten behoeve van een gezonde en veilige provincie voorop. Wij vragen GS dit eveneens voor ogen te houden”, pleitte fractievoorzitter Charda Kuipers in het debat over de Ontwerpbegroting 2025 voor de FUMO. Het college stelde voor de bijdrage te verlagen met 564.000 naar 6,46 miljoen in 2025. Dit was voornamelijk ingegeven door minder beschikbare middelen. Dat vond Charda niet doorslaggevend. Ze vroeg het college daarom haast te maken met een verbeterplan en om een informatiebrief aan de Staten.

Lees hier meer

Nr 15 en 16 van de podcast van Berends & Van der Hoek: door een groene bril

Elsa en Rik hebben alweer twéé afleveringen gemaakt van de podcast: door een groene bril. Ze zetten Jochem uiteindelijk uit de lift, hebben het over tulpen (en het gif), over het referendum en de jongeren bij het Tienskip.

Luister hier naar nr 15 en 16 van de podcast

Beperkende kaders voor project Holwerd aan Zee in motie aangenomen

Tijdens de Statenvergadering op 24 april 2024 werd een motie van JA21 FvD PVV BBB VVD met een beperkend kader voor het project Holwerd aan Zee aangenomen. In de motie staat dat de provincie géén verantwoordelijkheid voor onderhoud of beheer op zich zal nemen in dit project. Charda Kuipers: “Wij blijven er bij om in oktober integraal en zorgvuldig een definitief besluit te nemen over dit project. En dat is niet nu. Nu al – via deze motie – een voorschot te nemen op dat besluit, vinden we onterecht. Er worden nog twee laatste onderzoeken gedaan, laten we die afwachten.”

Meer lezen?

Motie BBB over plan natuur, klimaat en water (FPLG) nu wél aangenomen

In februari 2024 diende BBB een motie in voor het beperken van het FPLG (plan voor natuur, water en klimaat herstel in het landelijk gebied) tot alleen de wettelijke taken. Ook waren de Natuur Doel Analyses (NDA’s) de BBB een doorn in het oog, want te eenzijdig (= geen boeren in de beoordelende commissie). Die motie werd niet aangenomen, omdat de stemmen staakten (21-21). In april 2024 diende BBB de motie opnieuw in, een klein beetje aangepast (zie hieronder de teksten). Er ontstond opnieuw een pittig debat in de Staten. De motie werd helaas wel aangenomen. De coalitiepartijen CDA, FNP en CU stemden dit keer wél voor de motie. Ondanks een oproep van 14 natuur- en landbouworganisaties, een aantal gebiedscommissies plus andere organisaties en een brief van het Wetterskip om te vragen de motie niet nu aan te nemen.

Verder lezen?

Schriftelijke vragen

Activiteiten in de afdelingen

Organiseer je als afdeling een bijeenkomst? En denk je: misschien ook leuk voor leden van andere afdelingen? Stuur dan je uitnodiging door en plaatsen wij hem hier.

Verder lezen?

Verslag landbouw politiek café Leeuwarden

In de aanloop naar de Europese Verkiezingen op 6 juni organiseerden GroenLinksPvdA 5 april in Leeuwarden een Politiek Café over de landbouw. Met ca. 80 bezoekers uit heel Fryslân vond een geanimeerde discussie plaats. We mogen spreken van een succesvolle avond. Met dank aan de inleiders Jan Douwe van der Ploeg (WUR), Alex Datema (RABO) en Saskia Kluit (Eerste Kamerlid).

Ooit lag het zgn. OVO-beleid (Onderzoek, Voorlichting en Onderwijs) samen met Exportbevordering (EU) en coöperatieve financiering (RABO) aan de basis van het productiesucces in de landbouw. Schade aan natuur, milieu, gezondheid, dierenwelzijn en rurale samenlevingen in Nederland èn in de derde wereld noodzaken echter tot transities in de landbouw.

De wetenschap en de banken zijn op basis van risicomanagement tot het inzicht gekomen dat alleen andere meer duurzame landbouwsystemen nog toekomst hebben. Onderzoek, Onderwijs en Financiering liggen inmiddels op deze duurzame koers en steeds meer bedrijven met veelal jonge boeren pakken het succesvol op. De acties tegen de stikstofmaatregelen en tegen het EU-beleid gesteund door populistische partijen als BBB en PVV zijn gedoemd een achterhoedegevecht te worden.

Er ligt een uitdaging om met voorlichting en een ander prijsbeleid in supermarkten een doorbraak te realiseren op de consumentenmarkt.

GrienLinks Statenfractie 058-2925805 058-2925805 www.grienlinks.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *